УНАПРЕЂЕЊЕ СТРУКЕ И ЗДРАВИХ СТИЛОВА ЖИВОТА-44.ГОДИНЕ РАДА
20.10.2015

УНАПРЕЂЕЊЕ СТРУКЕ И ЗДРАВИХ СТИЛОВА ЖИВОТА-44.ГОДИНЕ РАДА

Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитета у Нишу, обележио је 44. годишњицу од свог оснивања. Ово је још једна година успешних активности нашег колектива «на унапређењу струке и подизању свести да су спорт и физичко васпитање основа здравог друштва» истакао је декан проф.др Милован Братић. Он је поздравио ректора Универзитета у Нишу представнике локалних самоуправа-председника Градске општине Палилула у Нишу, спонзоре и представнике медија. Проф. др Драган Антић, ректор Универзоитета у Нишу пригодним речима обратио слављеницима и пожелео још успешнију школску годину.

Из године у годину расте интересовање студената за упис на наш факултет рекао је декан факултета проф. др Милован Братић говорећи о резултатима рада у протеклој години. Заживеле су студије на даљину, као и стручни семинари, све већу пажњу поклањамо спортистима са инвалидитетом. Наши студенти, врхунски спортисти и наши професори активни спортски радници су и ове године оправдали очекивања. Као припадници академске заједнице, заједно са осталим факултетима нишког Универзитета стварамо друштво засновано на знању и иновативности у свим сегментима, који долазе из сектора високог образовања. Декан Факултета спорта и физичког васпитања говорио је и о раду на пројектима спортских терена намењеним обуци студената а биће од вишеструке користи у настави и популаризацији спорта и здравог живота. Истакао је и очекивану подршку града и Министарства у реализацији идеје о изградњи спортске хале за потребе Факултета али и Универзитета у Нишу.

Колективу факултета и студентима, у сусрет свечаној академији, честитао сам успешан рад посебно у образовању нових генерација студената који својим спортским резултатима то и потврђују – изјавио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Општина Палилула осим што подржава рад спортских клубова, улаже и у спортско рекреативне активности становника како у граду тако и на селу. Промоција спорта и здравих стилова живота једно је од стратешких опредељења нашег развоја. Урадили смо бројне спортске терене а захваљујући „прекограничној сарадњи“ уређен је спортски комплекс у Паси пољани а ових дана је отворена и „спортска зона“ у основној школи „Бранко Миљковић“. Ови програми су реализовани у партнерству са општинама у Бугарској уз подршку ИПА фондова ЕУ. Од спортских манифестација ове године је организована Друга Моравска регата „Виден Јовановић“, сафари рели Селичевица 2015. Подржали смо рад КК „Нониус“ и организацију Државног првенства у даљинском јахању и Коњичког текмичења у прескакању препона КУП„Св.Петка“. Значајна је и активност на осмишљавању рада кампова младих - посебно извиђача у простору спортско-рекреативног и туристичког подручја Спомен парка „Бубањ“ али и активност на уређењи девастираног подручија поред Јужне Мораве које је веома погодно за развој рекреативног и спортског туризма овог дела општине Палилула. Поносни смо што у нашој општини успешно ради Факултет спорта и физичког васпитања нагласио је председник Џунић.

На овој свечаности, која је обогаћена музичким нумерама у сјајном извођењу мушког хора «Кир Стефан Србин», уручене су дипломе Факултета и награде спонзора најбољим студентима по годинама студија и за резултате на такмичењима. Најбољи студенти прве године основних академских студија, су Марко Трајковић, Богдан Милићевић и Бошко Станојевић  Најбољи студенти друге године су Сара Божић са посечном оценом 10,00 и Александар Стаменковић. Најбољи студенти треће године академских студија су Дејан Мартиновић, Милан Миленковић и Андреја Миљковић а четврте године основних студија Александар Ђорђевић. Најбољи дипломирани студент основних академских студија је Павле Павловић који је остварио просечну оцену на студијама 9,67. Најбољи студент мастер академских студија је Емилија Стојановић која је остварила просечну оцену 10.00. на овим студијама  Кошаркашка екипа Универзитета у Нишу нашла се на победничком постољу, на 13. Европском универзитетском првенству у кошарци одржаном у Копру (вођа репрезентације проф. др Миодраг Коцић). Рукометна репрезентација Универзитета у Нишу је под вођством селектора проф. др Саше Марковића такође је освојила сребрну медаљу, на Летњој универзитетској олимпијади одржаној у Јужној Кореји. Плакете ФСФВ и новчане награде добили су и студент Милан Куртић, освајач бронзане медаље на ЕП у каратеу и Моника Симић,која је на ЕП за јуниоре у самбоу освојила друго место. Награде им је уручио проф. др Милован Братић.(Текст-фотографије Д.Видојковић)

ЗОНА плюс Вести - 44 godine fakulteta Спорта